Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina duszona

Dania główne

Autor: polkangaroo

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 786

Dodano: 17.03.2011

Odsłon: 23909

Przepyszny smak wołowego mięsa.

Składniki

  • wołowina (dowolna część), 1/2 kg
  • bulion wołowy, 0.5l
  • cebule, 1 szt.
  • ziele ang., 4 ziarenka
  • pieprz, 4 ziarenka
  • sól do smaku
  • liść laurowy, 1 szt.
  • olej, 2-3 łyżki
  • czosnek, 2 ząbki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić na 3-4 cm kawałki i podsmażyć na patelni z każdej strony ok 2 min.

  2. W osobnym naczyniu wlać bulion, dodać cebulę pokrojoną w piórka, ziele ang, pieprz, liść laurowy, czosnek i wszystko zagotować. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia i dusić 90 min. na małym ogniu. Można dolać szklankę czerwonego wytrawnego wina-tylko dla koneserów :)

  3. Pod koniec duszenia sos można zagęścić łyżką mąki rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody, jak kto lubi. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 07 stycznia Uwielbiam takie proste i jednocześnie pyszne obiadki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 17 marca 2011 mniam... na pewno zrobię tą wołowinkę. Bardzo fajne masz przepisy, kilka już wypróbowałam. Pozdrawiam serdecznie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 17 marca 2011 Prosty, klasyczny przepis, ale są potrawy, jak właśnie ta,
gdzie nic nie zastąpi wołowiny, pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń