Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina duszona

Dania główne

Autor: dutkiewicz7

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 393

Dodano: 28.02.2008

Odsłon: 3251

Pyszna i mało skomplikowana potrawa

Składniki

  • wołowina (zrazówka), 60dag
  • duża cebula
  • pomidory, 20dag
  • pieczarki, 10dag
  • słonina, 10dag
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • szklanka bulionu
  • ćwierć łyżeczki tymianku
  • Posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w kostkę słoninę lekko stopić w rondlu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i masło lekko zrumienić, chwilę dusić. Mięso pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i stale mieszając chwilę smażyć na dość silnym ogniu, posypać solą i pieprzem. Przełożyć do rondla z cebulą i słoniną, zalać winem i bulionem, posypać tymiankiem. Dusić na niewielkim ogniu około godziny. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory, pokrojone w plasterki pieczarki i dusić razem około 15 min. Podawać z ryżem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń