Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina w octowej marynacie

Przepis dnia 2009-12-09
Dania główne

Autor: biurwa

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 2385

Dodano: 06.12.2009

Odsłon: 8588

Wołowina rozpływa się w ustach.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wołowinę kroimy w plastry i zalewamy octem, by całe mięso było w zalewie. Tak przygotowane mięso zostawiamy na noc w lodówce. Ocet sprawi że mięso będzie miękkie i lekko kwaskowate.

  2. Na drugi dzień mięso wyjmujemy z octu, na patelni roztapiamy olej z margaryną i rumienimy na nim mięso z obu stron. Następnie posypujemy je solą lub Vegetą, oraz słodką papryką, podlewamy wodą i dusimy do miękkości, czyli ok. 45 – 60 minut. Gdy mięso jest już gotowe wyjmujemy je, a do sosu który został z mięsa na patelni dodajemy wodę z mąką z śmietana i musztardą tworząc sos, doprawiamy go jeszcze do smaku i gotowe. Mięso najlepiej smakuje z kluseczkami i buraczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozena58 24 lutego 2011 o takiej wołowibnie mówiła mi koleżanka w pracy,przepis dodaję do ulubionych i zaserwuję rodzince,dzięki za przepis!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aguniabo 22 kwietnia 2010 Z octem winnym też jest bardzo dobra, ja do zalewy dodaję jeszcze trochę wody oraz kawałki surowej marchewki, pietruszki itp.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 09 grudnia 2009 bardzo ciekawy przepis, dodaje do ulubionych :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biurwa 06 grudnia 2009 Ja osobiście robię z najzwyklejszego octu, ale myślę że na winnym czy jabłkowym też można.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 06 grudnia 2009 A jaki ma być ocet,bardzo proszę o odpowiedz.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń