Do góry

Przekąski Przepis na:

Wołowina w sosie śliwkowym

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 31.03.2008

Odsłon: 3047

Wartość kaloryczna 1 porcji: 490 kcal.

Składniki

  • 80 dag wołowiny bezkości (zrazowa, rostbef)
  • 2 dag mąki
  • tłuszcz
  • 35 dag śliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • szklanka śmietany
  • sól, pieprz
  • mielony cynamon
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, wyżyłuj, rozbij tłuczkiem. Posyp przyprawami, oprósz mąką. Obrumień na silnie rozgrzanym tłuszczu w brytfance. 2. Śliwki umyj i wydryluj, dodaj do mięsa w brytfance, polej sokiem z cytryny. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego dp temperatury 200°C i piecz do czasu aż z nakłutego mięsa będzie wypływał klarowny sok. W trakcie pieczenia podlewaj mięso wytwarzającym się sosem. 3. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia dodaj śmietanę. 4. Miękkie mięso wyjmij, pokrój w plastry. Sos z brytfanki przetrzyj przez sitko. Polej mięso. Potrawa najlepiej smakuje z kluskami kładzionymi. Można też podać z kluskami śląskimi lub kopytkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń