Do góry

Zupy Przepis na:

Wołowina z cebulą i cukrem

Zupy

Autor: GregoryPek

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 1022

Dodano: 27.12.2007

Odsłon: 1691

Porcja posiada 215 kcal

Składniki

  • chudej wołowiny, 500 g
  • łyżka pasty tamaryndowej, 1
  • łyżki sosu sojowego, 2
  • łyżki brązowego cukru, 2
  • łyżka słodkiego sosu chili, 1
  • ząbki czosnku, 2
  • łyżki oleju słonecznikowego, 4
  • szalotek, 300 g
  • łyżki orzechów ziemnych, 2
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wołowinę pokrój na paski. Z sosu sojowego, pasty tamaryndowej, sosu chili, cukru i połowy oleju przygotuj marynatę, dodaj do niej zmiażdżony czosnek. Marynatą zalej mięso i odstaw na godzinę. Szalotki obierz, większe przekrój na połówki. W woku rozgrzej olej, przez chwilę podsmaż cebulę, dodaj wołowinę wraz z marynatą i smaż na dużym ogniu przez 5-6 minut. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami ziemnymi. Podawaj z ryżem albo makaronem ryżowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 28 maja 2014 Tamarynda to tzw. indyjaki daktyl, istnieja brazowe o slodkim smaku i ciemnejsze, kwasne. Pasta nadaje sie glównie do sosów, jest skladnikiem m.in. sosu Worcestershire.
Do tego dania moze byc doskonalym dodatkiem, ale nie orientuje sie, czy jest w Polsce dostepna.

Wolowinka cudowna! :)


0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MARYSIA68 08 marca 2009 Mam pytanie......co to jest pasta tamarydowa? gdzie ja kupic ewentualnie czym zastapic...?Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń