Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina z cukinią i kukurydzą

Dania główne

Autor: GregoryPek

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 1022

Dodano: 27.12.2007

Odsłon: 5729

Porcja zawiera 350 kcal

Składniki

  • chudej wołowiny bez kości, 600 g
  • łyżki mąki pszennej, 2
  • łyżki oleju słonecznikowego, 4
  • ząbki czosnku, 3
  • średnie cebule, 2
  • bulion warzywny (może być z kostki), 800 ml
  • łyżeczki słodkiej papryki, 2
  • łyżeczki suszonego oregano, 2
  • puszki pomidoró bez skóry, 1/2
  • średnie cukinie, 2
  • słoik małych kolb kukurydzy w zalewie, 1
  • łyżeczka tabasco, 1
  • sól
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czosnek i cebulę pokrój na plasterki. Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki o boku 3 cm, oprósz mąką i usmaż na rozgrzanym oleju. Dorzuć cebulę i czosnek, podsmaż przez 2-3 minut i przełóż łyżką cedzakową do garnka. Wlej bulion, wrzuć pomidory z sokiem, dodaj paprykę i oregano.Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez ok 90 minut. Mieszaj, aby sos nie przywarł. Dolej nieco wody. Umyj cukinie i pokrój na grube plastry, potem na połówki. Osącz kolby kukurydzy. Dodaj cukinię do mięsa, gotuj przez 10 minut, wrzuć kukurydzę, dopraw łyżeczką tabasco i solą. Podawajz pieczywem albo ziemniakami i sałatą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń