Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowinka Tangerine po seczuańsku :)

Dania główne

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1320

Dodano: 22.08.2008

Odsłon: 2065

Klimatyczne : chrupiąca wołowinka w gęstym sosie :) Proste w przygotowaniu, a wykwintne danie :)

Składniki

  • wołowina, ok. 0,5 kg
  • suszona skórka z 2 mandarynek/ 1 pomarańczy, pokrojona w drobniutkie wiórki
  • chili, 1-3 szt. - ale ma być ostre ;-)
  • cebula pokrojona w kawaki 1,5-2 cm, 1 średnia
  • pomarańcza pokrojona w pół-plasterki, 1 szt. do ozdoby
  • MARYNATA:
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 yżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • Gęsty sos:
  • 100-150 ml świeżego sosu z pomarańczy (może byc koncentrat)
  • 3 łyżki wytrwanego sherry
  • 1 łyżeczka sosu chili, .
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki mąki kukur. - do zagęszczenia sosu
  • ew. trochę wody, gdyby sos był jednak zbyt gęsty.
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wołowinę pokroic na bardzo (!) cienkie plasterki - 2x2 cm. Zrobić marynatę, dodać mięsko, wymieszać z marynatą, odstawić na kilka minut. Zrobić sos – odstawić, niech się przegryza ;-) W woku rozgrzać na dużym ogniu 2-3 łyżki oleju, Wrzucić wołowinę, smażyć partiami, mieszając przez 2-3 minuty, aż będzie chrupiąca. Skórkę pomarańczy namoczyć , aż zmięknie, osuszyć, pokroić cieniusieńko. Zdjąć mięso, wrzucić papryczki chili i skórkę pomarańczy na 10-15 sek. – aż zaczną pachnieć. Wrzucić cebulę, przesmażyć przez 1 min. Wlać sos, zagotować, mieszać aż zgęstnieje. Wrzucić z powrotem mięso do woka, podgrzać wszystko. Ułożyć na półmisku, udekorować pół-plasterkami pomarańczy. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń