Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i prosty przepis na efektowne ciasto:)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
BISZKOPT Białka ubić, dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Wciąż ubijając dodawać żółtka. Dodać połączone kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do dużej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
KREM Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Ubić śmietanę. Dodać cukier i mascarpone, chwilę ubić. Dodać żelatynę i znów ubić. Jeśli śmietana jest dobrze ubita nie musimy dodawać żelatyny.
Pierwszy blat nasączyć delikatnie ponczem*. Wyłożyć pół kremu. Przykryć drugim blatem. Znów nasączyć go ponczem. Wyłożyć resztę kremu (zostawić trochę do dekoracji). Krem wygładzić i posypać kakao lub startą czekoladą. Zrobić kleksy z odłożonego kremu. Na każdym kleksie położyć wiśnię lub malinę. *Poncz wykonać ze szklanki wody, wiśniówki, łyżki soku z cytryny i cukru do smaku.