Do góry

Dania główne Przepis na:

Wykwintna surówka

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 807 Ocena: 19430

Dodano: 09.04.2009

Odsłon: 7761

Przepyszna, lekka, wiosenna sałatka. Niespotykane połączenie warzyw i owoców. Smakuje tak po daniu głównym jak i na przystawkę:)

Składniki

  • długi ogórek, 1 szt
  • duże pomarańcze, 2 szt
  • orzechy włoskie, 1-2 łyżki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • grubo zmielony czarny pieprz
  • szczypta cukru
  • olej słonecznikowy, lub z pestek winogron, 1 łyżka
  • gałązka natki do przyubrania
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ogórek umyć, wraz ze skórką przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w cienkie plasterki. 1 pomarańczę obrać, dokładnie usuwając białą błonkę. Ostrym nożykiem wykrawać cząstki miąższu spomiędzy twardych błonek. Wyciekający sok zachować. Przygotowane składniki wymieszać, posypać grubo posiekanymi orzechami.

  2. Przygotować sos: sok z pomarańczy i cytryny wymieszać z solą, pieprzem, cukrem i olejem. Polać sałatkę, delikatnie wymieszać i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce, aby smaki się "przegryzły".

  3. Do dekoracji przygotować "różę" z pomarańczy: owoc sparzyć wrzątkiem, wyszorować, wraz ze skórką pokroić w cienkie plasterki. Każdy z nich lekko naciąć i zawinąć, formując pojedyncze płatki. Ułożyć razem, w środek wetknąć gałązkę natki. Pozostałą pietruszką posypać sałatkę.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń