Do góry

Desery Przepis na:

wykwintne ciasteczka mojej prababci

Desery

Autor: kuhareczka

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1262

Dodano: 18.04.2008

Odsłon: 4710

przepyszne ciasteczka mojej prababci

Składniki

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki posiekanych migdałów bez skórki
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukier puder
  • 3 łyżki rumu
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 2/3 szklanki konfitur z ulubionych owoców
  • 15 orzechów włoskich
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka mocno schłodzić, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Dodać cukier, kardamon, migdały i mąkę ziemniaczaną, mieszać aż cukier się rozpuści. Na wyłożoną pergaminem do pieczenia blaszkę wylewać porcje ciasta zachowując między nimi odstępy 5 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 20 minut. Z soku z cytryny, rumu i cukru pudry przygotować lukier, pokryć nim schłodzone ciasteczka, a gdy lukier zastygnie nałożyć na każde konfitury owocowej i zwieńczyć połówką orzecha włoskiego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń