Do góry

Desery Przepis na:

Z mocno czekoladowym kremem.

Desery

Autor: Pauliska

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 87

Dodano: 15.09.2009

Odsłon: 8820

Szybki i bardzo czekoladowe:)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z 2 szkl mleka odlewamy pol szklanki , w ktorej mieszamy 2łyzki kakao+3,5łyz maki ziemniaczanej +2,5 pszennej. Najlepiej do wymieszania uzyc miksera;)

  2. Reszte mleka zagotowujemy z 0,5szkl cukru i cukrem waniliowym. Do gorącego mleka dodajemy rozrobione maki z kakaem i gotujemy budyń, ktory nastepnie odstawiamy do ostygnięcia.

  3. Białka ubijamy na piane dodajac pod koniec 0,5 szkl cukru. nastepnie dodajemy żółtka i mąki. Ciasto dzielimy na 2 częsci.

  4. Do jednej dodajemy 2 łyzki kakao do drugiej 2 łyzki kiślu. Ciasta wylewamy na przemian na blache (tak jakbysmy piekli zebre). Pieczemy w piek nagrzanym do 160-165st przez ok 30-40min. Studzimy.

  5. 2/3 czekolady mlecznej i 1/3 gorzkiej rozpuszczamy (drobno łamiemy, kroimy) z 3łyzkami mleka w kapieli wodnej.(wystarczy konsystencja gęstej smietany).

  6. Masło ucieramy na puch, nastepnie dodajemy na przemian zimny budyń i roztopioną (nie za gorącą) czekoladę. Wszystko mieszamy na jednolitą mase.

  7. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Nasączamy herbata wymieszana z alkoholem i aromaten. Jeden placek smarujemy kremem i przykrywamy drugim.

  8. Z pozostalej mlecznej czekolady i 1/2 (pozostalej) gorzkiej robimy polewe- roztapiamy z 4 łyzkami mleka w kapieli wodnej. Wstawiamy do lodowki na ok 30min. Smacznego!:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 16 września 2009 ooo no właśnie ;) ładny wzorek wyszedł :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 15 września 2009 Szkoda, że nie ma zdjęcia :( generalnie już sam widok czekoladowych pyszności poprawia mi nastrój ;) poza tym na przepisy bez zdjęć nie zwraca się większej uwagi :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń