Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas na barszcz biały

Zupy

Autor: iwonal76

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano: 16.10.2009

Odsłon: 6380

Szybki i łatwy do sporządzenia zakwas nadający się potem do gotowania pysznego barszczyku białego z jajeczkiem i kiełbaską.

Składniki

  • czosnek, 4-5 ząbków
  • Mąka pszenna, 3-4 łyżki
  • piętka lub kromka chleba, 4 sztuki
  • majeranek, mała łyżeczka
  • woda ciepła z kranu, 1 litr
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czosnek ząbki wrzucić do słoja, wsypać mąkę, majeranek, włożyć piętki lub kromki ( ewentualnie przy dzieciach niejedzących skórek od chleba ) zalać to wszystko ciepłą wodą z kranu, możemy także dodać mały korzonek chrzanu jeżeli lubimy ostrzejszy, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce lub na parapet jeżeli nie jest nam potrzebny za 3-4 dni tylko np. za tydzień lub dłużej.

  2. Jeżeli wykorzystamy już zakwas to możemy go używać w dalszym ciągu tylko : bierzemy jedną stołową czubatą łyżkę tego wymieszanego z dna miąszu i wkładamy do słoja dodając znów te same składniki co za pierwszym razem - tylko,że teraz zrobi się on nam o wiele szybciej bo już mamy próbkę ;) I tak możemy robić jak długo będziemy żyli :))

  3. ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mari 25 lutego 2010 Ten przepis jest świetny. Z czystym sumieniem polecam. Niedawno ugotowałam barszcz na tym zakwasie i bardzo mi smakował. Nawet zamierzam nakisic go więcej i rozlac w butelki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kucharz2009 19 listopada 2009 Po co woda z kranu , można dać z czajnika .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń