Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas na zurek

Zupy

Autor: Jagna

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1618

Dodano: 15.04.2009

Odsłon: 3398

Najlepszy zurek jest gdy zakisi sie go samemu, polecam sprobowac!

Składniki

  • maka zytnia, 5 lyzek
  • czosnek, 4 zabki
  • pietki, lub skorki z chleba razowego, 2 sztuki
  • goraca woda, 1 litr
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy wode, do sloika wsypujemy make, wkladamy czosnek i skorki z chleba. Zalewamy goraca woda, mieszamy i odstawiamy na kilka dni w cieplym miejscu do za kiszenia.Dlugosc kiszenia zalezy od tego jak bardzo kwasny zurek lubimy, po dwoch dniach zakwas nadaje sie rewelacyjnie na barszcz bialy.Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elzbietka44 31 stycznia 2010 Witam serdecznie.....czy sloik nalezy zakrecic przykrywka?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń