Do góry

Przekąski Przepis na:

ZALEWA OCTOWA

Przekąski

Autor: violast11

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 229

Dodano: 19.12.2009

Odsłon: 18276

ZAPRAWA OCTOWA DO NP. KULEK RYBNYCH LUB RYB OPIEKANYCH. W TEJ ZAPRAWIE RYBY NAPRAWDĘ SĄ REWELACYJNE. ZAPRASZAM DO SPRÓBOWANIA

Składniki

  • woda, 2 LITRY
  • ocet, 1 SZKLANKA
  • sól, 2 ŁYŻKI
  • cukier, 7 ŁYŻEK
  • ziele angielskie, ŁYŻKA
  • gorczyca, ŁYŻECZKA
  • lisc laurowy, 8 - 1O LISTKÓW
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. WSZYSTKO DAĆ DO JEDNEGO WIĘKSZEGO GARKA I ZAGOTOWAĆ. PO OSTUDZENIU ZALAĆ WYKONANĄ RYBĘ. PO 3 - 4 DNIACH MOŻNA JUŻ JEŚĆ.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Chopin 24 grudnia 2009 UWAGA! - do proporcji - zdarza się, że ocet zamiast deklarowanych przez producenta 10% ma 15% - może wyjść za kwaśne, ja do marynat warzywnych i grzybowych stosuję proporcję - 3części wody - 1 część octu 10% (nie do wszystkich warzyw pasuje), chyba, że używam octu jabłkowego 6%, wtedy stosuję proporcje 2cz. wody - 1cz. octu. Marynata do ryb musi być oczywiście mniej kwaśna, ale trzeba jej spróbować (musi być nieco bardziej kwaśna niż kwaśna ma wyjść ryba. Przy niektórych marynatach można poeksperymentować - zamiast cukru, można dodać miodu (najintensywniejszy aromat daje gryczany). Najlepiej jest poeksperymentować - nie zawsze wyjdzie, ale warto - można zrobić coś niespotykanego.
Z doświadczenia wiem, że jedną z najlepszych do zalewy octowej ryb jest szczupak - normalnie ma mnóstwo ości i trzeba w nim strasznie "grzebać" przy jedzeniu. W zalewie drobne ości miękną, i wybierać trzeba tylko te największe. Właśnie do szczupaka mało kwaśna zalewa wydaje się najlepsza.
Mam jeszcze pytanie odnośnie cebuli - zauważyłem, że czasami gorzknieje - od czego to zależy, wie ktoś? Może wchłania gorycz z gorczycy, albo z pieprzu?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 21 grudnia 2009 Przy tej ilości wody, to ryba nie zrobi się kwaśna. A jak trafimy na ocet 6% to będzie chyba smak zupy a nie ryby marynowanej. Do wszelkich marynat przyjmuję proporcje: zalewa 3%-na potrawy kwaśne, a 2%-na portawy mniej kwaśne. Matemetyka zatem wskazuje na stopień rozcieńczenia octu 10% odpowiednio: 2,3+1 oraz 4+1

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 19 grudnia 2009 Od dawna robię taką zalewę do ryb,dodaję do niej 2 -3 cebule pokrojone w plasterki .Warto spróbowac.Ale to juz kwestia smaku.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń