Do góry

Śniadania Przepis na:

zalewajka

Śniadania

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 3534

Dodano: 02.01.2013

Odsłon: 13441

uwielbiam ją :)

Składniki

  • ziemniaki, ok 1/2 kg
  • kiełbasa, ok 20 dkg
  • kilka grzybków suszonych wcześniej namoczonych (jak kto lubi)
  • barszcz biały lub żurek, butelka - 500 ml
  • śmietana
  • sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, liść laurowy
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w niedużej ilości wody (tyle żeby ziemniaki były przykryte). Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać barszcz(ja wlewam całą butelkę bo lubię kwaśną zalewajkę), czosnek i przyprawy, zagotować a następnie dodać śmietanę

  2. Jeśli gotujemy z grzybkami to dodajemy je zaraz na początku do ziemniaków i gotujemy razem. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zezia_2013 06 stycznia 2013 Też taką robię. Mam ten przepis od mamy a ona ma od swojej mamy. Pychotka.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 02 stycznia 2013 ja robie podobnie, bo najpierw jem razem z rodzinką, syn akurat trochę przy niej marudzi i zostawiam jeszcze porcyjke w garnku, potem cos porobie i za dwie godzinki podgrzewam i walę dokładkę :DD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 02 stycznia 2013 to tak jak ja w dzieciństwie jej nie cierpiałam bo babcia zawsze na koniec dodawała łyżkę smalcu ze skwarkami a ja tego nie cierpiałam i nie chciałam jej jeść, ale jak potem zaczęłam sama gotować to już robiłam po swojemu i teraz uwielbiam. Zazwyczaj gotuję ją w sobotę na obiad, a mój mąż zostawia sobie jeszcze talerz na kolację :)))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 02 stycznia 2013 z ta zupą to jako dziecoak miałam traumatyczne przejścia, bo niecierpiałam, za to teraz mruuu :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń