Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekana wątróbka

Przepis dnia 2009-03-12
Dania główne

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6200

Dodano: 09.03.2009

Odsłon: 14584

przepis mocno inspirowany propozycją podania wątróbki drobiowej użytkownika: gvlba

Składniki

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól,majeranek
  • 1 jabłko
  • 2 papryki konserwowe
  • 1/2 dużego kubka śmietany kwaśnej
  • 3 jajka
  • 1,5 do 2 kg ziemniaków
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki w mundurkach ugotować w osolonej wodzie

  2. Cebulę poszatkować , wątróbkę pokroić (3-4 części z każdej) i całość obsmażyż na oleju jeszcze bez przypraw- szybko i na dużym gazie. Wyłączyć ogień.

  3. Do wątróbki dołożyć jabłko i paprykę pokrojone w drobną kostkę.

  4. Ziemniaki pociąć na grube plastry , 3/4 z nich ułożyć na dnie formy do zapiekania, na to wyłożyć wątróbkę i przyprawić. Na wierzch reszta ziemniaczanych talarków.

  5. Zapiekankę piec 20 min w piekarniku - 180st. Po tym czasie zalać ją jajkami rozbełtanymi ze śmietaną l(mieszankę lekko osolić) i piec kolejne 20 min w takich samych warunkach.

  6. Życzę smacznej pospolitej potrawy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiola1100 11 marca 2010 TWOJA WERSJA BRZMI PYSZNIE NAPEWNO SPRÓBUJĘ NASTĘPNYM RAZEM BO BARDZO LUBIMY WATRÓBKĘ I ROBIĘ JĄ ŚREDNO CO 2 TYGODNIE A TAKIEJ JESZCZE NIE JADŁAM,POZDRAWIAM

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anna76 24 stycznia 2010 Aby wątróbka nie strzelała każdy kawałek należy delikatnie nakłuć np. wykałaczką - fajerwerki z głowy!!!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorota1311 20 października 2009 Rewelacja!! Wątróbka w tej wersji baaardzo wszystkim smakowała:)
dzięki

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mimi2 17 marca 2009 No tak! Ależ gapa ze mnie! Czytam bez zrozumienia... Przecież to ziemniaki w mundurkach, a one się tak szybko nie rozpaćkają :)) Dziękuję za odpowiedź. :-)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 17 marca 2009 ugotowałam ziemniaki całkowicie, myśle że skórka utrzymała je w kupie , pewnie można też ich niedogotować , sądzę że nie bedzie tu dużej zmiany

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mimi2 16 marca 2009 Aha, jeszcze.. Czy te ziemniaki nie rozpadną się po 40 minutach pieczenia, bo przecież kroi się je do formy już ugotowane.. A może tylko chwilkę je pogotować, aby ciutkę zmiękły?

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mimi2 16 marca 2009 Brzmi i wygląda smakowicie :)
Chciałam spytać, co należy zrobić, aby wątróbka podczas smażenia nie "strzelała"? Tłuszcz (olej) porządnie rozgrzewam, próbowałam go solić, bo gdzieś przeczytałam, że to może wyeliminować strzelanie.. i nic.. Muszę przykrywać patelnię pokrywką, bo inaczej całe ściany byłyby w tłuszczu :(( A i tak wali tak, że pokrywka podskakuje i słychać strzały jak z pistoletu ;)) Jest na to jakaś rada? Bo przez ten defekt coraz rzadziej mam ochotę na smażoną wątróbkę, choć ją bardzo lubię :)
Ale ten przepis wykorzystam, choćby z efektami fajerwerkowymi.. ;))

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 11 marca 2009 akurat dzisiaj kupilam wątróbke super przepis

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń