Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 22
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 80
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 194
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 22
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 80
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 194
Składniki
Każdy bakłażan pokroiłem wzdłuż na 6 plastrów. Z plastrów zewnętrznych obrałem skórkę. Bakłażany posoliłem, odstawiłem na 30 minut, opłukałem, wytarłem. Posmarowałem oliwą z obu stron, ułożyłem na pergaminie i przeniosłem na blachę. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, piekłem po 8 minut z każdej strony.
Sparzyłem pomidory, obrałem ze skórki, przekroiłem na ćwiartki, usunąłem nasiona. Miąższ grubo pokroiłem, dodałem bazylię, sól i pieprz. Na blasze położyłem 4 największe plastry bakłażana. Na każdym z nich ułożyłem warstwy pomidorów, mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry, parmezanu, znowu bakłażan, pomidory itd. Na końcu powinien być parmezan. Wstawiłem na ok. 15 minut do gorącego piekarnika, aż mozzarella się rozpuściła i delikatnie przypiekła.