Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane kulki w warzywach

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 07.05.2009

Odsłon: 2247

Dorsz wspaniale komponuje się z cytryną, a pszenne bułeczki dodają mu puszystości. Po prostu cud, miód, malina.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kromki bułki namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. 1 cebulę obrać, drobno pokroić. Filety rybne (jeśli są duże, podzielić je na mniejsze części) i cebulę przepuścić przez maszynkę.

  2. Przełożyć farsz do salaterki, dodać dokładnie odciśniętą z wody bułkę, jajko, sól i połowę pieprzu. Przez 2 - 3 minuty ubijać, aż powstanie jednolita, puszysta masa. Mokrymi dłońmi uformować z niej około 12 kulek.

  3. Pozostałe cebule obrać i pokroić na plasterki. Paprykę umyć, oczyścić, pociąć na kostkę. Pomidory sparzyć, lekko ochłodzić, obrać ze skórki, podzielić na małe cząstki. Rozdrobnione cebule, paprykę i pomidory połączyć z olejem, dodając do smaku resztę pieprzu. Delikatnie wymieszać. Tą mieszanką wyłożyć dno żaroodpornego naczynia.

  4. Na warzywach ułożyć kulki rybne. Wstawić do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika. Piec 45 minut, często podlewając kulki wytwarzającym się sosem. Cytrynę umyć, osuszyć, pokroić na plastry.

  5. Gotowe kulki rybne podawać gorące, rozłożone na warzywach, udekorowane plastrami cytryny. Najlepiej smakują z ryżem ugotowanym na sypko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń