Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka w wydaniu żółto- zielonym. Sprawdź!
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 138
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 269
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 110
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3336
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 138
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 269
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 110
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3336
Składniki
Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach na "prawie miękko"
Brokuły gotujemy na pół twardo. Szpinak podsmażamy na maśle, dodając zmiażdżony czosnek, sól i odrobinę pieprzu.
Pierś z kurczaka, kroimy na plastry, rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem( czarnym i ziołowym). Na środek każdego plastra układamy kawałek sera pleśniowego, zawijamy w roladę.
Ziemniaki obieramy, kroimyw plastry. Układamy jedną warstwę na dnie prostokątnego naczynia żaroodpornego. Posypujemy wiórkami masła, przyprawami, szczypiorkiem oraz koperkiem. Na to wykładamy podsmażony szpinak, pokrywając go małymi kawałkami brokuła posypujemy ziołami do sałatek. Na to ponownie Nasze" pólmiękkie " plastry ziemniaka również posypane aromatycznymi cudami;). Na nie układamy rolady z kurczaka.
SoS beSzamelowy: 3 łyżki masła roztapiamy, dodajemy ok 3 łyżek mąki. Podsmażamy nieustannie mieszając. Wlewamy ok pół szklanki mleka. Mieszamy. Jak zgęstnieje zdejmujemy ze strefy ogniowej;) Dodajemy sól, pieprz i pół szklanki startego sera żółtego.
Zapiekankę polewamy SoSem, posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy ok 40 min 180 st. Po ok 30 min pieczenia ponownie posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Jeśli góra dania staje się niepokojąco brązowa przykrywamy folią aluminiową;)
Wspaniale smakuje z sałatą z sosem sałatkowym z ziołami. Smacznego