Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka gołąbkowa

Dania główne

Autor: zabecka

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 565

Dodano: 15.06.2012

Odsłon: 12281

Smak tradycyjnych gołąbków zamknięty w zapiekance. Doskonałe danie dla tych, którzy nie lubią zawiać:)

Składniki

  • ryż, 2 woreczki
  • kapusta biała, 1/2 średniej główki
  • mięso mielone, 1/2 kg
  • pieczarki lub inne grzyby, ok.250 g
  • cebula, 1 szt
  • sos bolonski w torebce
  • koncentrat, 1 łyżka
  • sól/pieprz/papryka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować. Pieczarki i cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Mięso wymieszać z ryżem i pieczarkami a następnie mocno doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.

  2. Kapustę podzielić na listki lub poszatkować i zalać wrzącą wodą i chwilkę podgotować.

  3. Układać w naczyniu warstwami: kapusta-ryż-kapusta-ryż i zalać sosem bolońskim ugotowanym w 1/2 l wody z koncentratem.

  4. Piec w piekarniku ok. 1 h w temp. 180-200 stopni.

  5. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 17 czerwca 2012 Fajny pomysł,wykorzystam go...już czuję ten smak.))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biurwa 17 czerwca 2012 Przepis praktycznie cały zagapiony, mogłabyś chociaż nazwę zmienić...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

myszka50 16 czerwca 2012 uwielbiam gołąbki,ale nie lubie lisci parzyć - dziekuję za przepis -pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 16 czerwca 2012 Pyszne danie w którym jest wszystko co uwielbiam:)Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń