Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekanka jarska

Przekąski

Autor: socharena

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 560

Dodano: 25.10.2008

Odsłon: 9437

Smaczna zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami...

Składniki

  • ziemniaki,, 1,5 kg.,
  • pieczarki,, 1 kg,
  • szalotki,, 4,
  • masło,, 5 łyżek,
  • sok z cytryny,, 2 łyżki,
  • śmietana( gęsta),, 25 dag,
  • mleko,, 1 szklanka,
  • ser gouda( starty),, 10dag,
  • śmietana kremówka,, 1/2 szklanki,
  • gałka muszkatołowa, sól oregano, pieprz,, szczypta,
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, ugotować( 20min.), .Pieczarki oczyścić, przekroić na pół.Szalotki obrać, drobniutko posiekać. Rozgrzać 2 ł. masła, zeszklić na nim szalotki, dodać pieczarki, smażyć 6-8 min.Cały czas mieszać. Polać śmietaną (20dag), dokładnie wymieszać. Polać sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Przyprawić oregano. Ziemniaki odcedzić, zgnieść z pozostałym masłem(3 łyzki). Powoli, nie przerywając mieszania, wlewać mleko. Przyprawić solą i tartą gałka muszkat. Puree przełożyć do rękawa cukiern, i wycisąć z niego ozdobny pierścień do okrągłej formy na zapiekankę. Po środku umieścić pieczarki z szalotką. Resztę gęstej śmietany wymieszać na gładko z połową startego sera i śmietaną kremówką. Przyprawić na pikantnie przyprawami. Polać składniki w formie. Wstawić do nagrz. piekarnika. Posypać resztą sera, zapiekać 20 min. w tem. 200st.C Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń