Do góry

Dania główne Przepis na:

zapiekanka kalafiorowa

Dania główne

Autor: olinka203

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 195

Dodano: 05.05.2008

Odsłon: 6756

coś pysznego dla karzdego :-)

Składniki

  • biała częśc jednego pora pokrojona w paski,
  • margaryna,, 3-4 łyzżki,
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki,, 100 g,
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w plasterki,, 600 g,
  • ugotowane różyczki kalafiora,, 500 g,
  • łyżeczka słodkiej papryki,, 1/2,
  • szklanka mleka,
  • listki natki,, 2 łyżki,
  • ser żółty,, 75 g,
  • sól, pieprz,
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pora podsmarz na margarynie, oprósz przez sitko mąką i zasmaż przez 2 minuty. Dodaj pomidorki, ziemniaki i kalfafiora, podgrzewaj, mieszając aż warzywa pokryja się zasmażką. Po 3 minutach oprósz papryką, wlej mleko. Mieszając, gotuj, ażpotrawa się zagęści. Wymieszaj z natką, dodaj nieco sera i jeszcze raz wymieszaj. Przypraw do smaku, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp resztą sera i zapiecz na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń