Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa

Dania główne

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1894

Dodano: 20.10.2009

Odsłon: 12564

Podaję przepis na dużą blachę. Jeżeli robimy w tradycyjnej wielkości naczyniu żaroodpornym, to wystarczy połowa porcji.

Składniki

  • 2 paczki makaronu świderki
  • 1 cały brokuł
  • 2 puszki pomidorów (w kawałkach)
  • 40dkg boczku parzonego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 paczki sosu serowego Knorra
  • śmietana do zaciągnięcia sosu (4 łyżki)
  • sól, pieprz
  • 40dkg sera żółtego do potarcia
  • zielona pietruszka
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy. Brokuły również gotujemy, ale tak aby nie były zbyt miękkie. Na osobnej patelni podsmażamy boczek pokrojony w plastry podłużne.

  2. Formę smarujemy tłuszczem.

  3. Sos przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Gdy jest już gotowy zagęszczamy go lekko śmietanką i dodajemy kukurydzę.

  4. Ugotowany makaron odcedzamy. Połowę makaronu wykładamy do naczynia, na to wykładamy brokuły, zalewamy to sosem, następnie boczek. Na to reszta makaronu, na wierzch wylewamy pomidorki z puszki i teraz solimy i pieprzymy. Posypujemy zieloną pietruszką i kończymy wykładając warstwę startego sera.

  5. Zapiekamy w 180 stopniach, aż ser będzie brązowieć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń