Do góry

Przekąski Przepis na:

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 27.03.2008

Odsłon: 55087

Pomysł na zapiekankę.

Składniki

  • 40 dag ''makkaroni'' (długich cienkich rurek, podobnych do spaghetti, ale pustych w środku; jeśli nie uda s
  • sól, pieprz
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • puszka (850 ml) pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • 5 łyżek śmietany kremówki lub mleka
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 15 dag mrożonego groszku
  • 20 dag sera edamskiego
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie (8 minut). Tuńczyka osączyć, pomidory rozdrobnić w zalewie. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. 2. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić czosnek i cebulę. Dodać pomidory, zagotować. Wymieszać ze śmietaną i koncentratem pomidorowym, przyprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Nie rozmrożony groszek wsypać do wrzącej osolonej wody, pozostawić 2 minuty na ogniu, licząc od czasu zagotowania wody. 4. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Formę nasmarować masłem, warstwami układać makaron, tuńczyka i groszek, polewając każdą porcję sosem pomidorowym. Posypać startym żółtym serem, zapiekać 35-40 minut w temp. 200°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agnes25 22 czerwca 2008 Pychotka sprobowalam raz i naprwde palce lizac.........POLECAM

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń