Do góry

Przekąski Przepis na:

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BROKUŁAMI

Przekąski

Autor: kotek78

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 166

Dodano: 19.01.2010

Odsłon: 42739

Zapiekanka jest dość łatwa i smaczna.Można ją robić z różnych dodatków jakie mamy pod ręką w lodówce. A jak kto nie lubi brokuł to zamiast tego można użyć ugotowanej fasolki szparagowej- polecam.

Składniki

  • makaron świderki, 250g.
  • wędlina (szynka może być nawet chudy boczek), 100g.
  • pieczarki, 100g.
  • cebula, 1
  • topiony serek śmietankowy (trójkąty), 2-3 szt.
  • mleko lub woda, pół szkl.
  • brokuła, 1 szt.
  • pieprz
  • kucharek
  • starty żółty ser, 200 g.
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron na półtwardo.

  2. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować tak aby tylko lekko zmiękły.

  3. Pieczarki pokroić w paski i usmażyć na maśle.

  4. Wędlinę pokroić w paski lub kostkę ( kto jak woli ) i podsmażyć na maśle

  5. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić

  6. Te składniki razem wymieszać,posypać kucharkiem i pieprzem oczywiście nie przesadzając z przyprawami.Wsypać część utartego żółtego sera i wymieszać a resztę zostawić na posypanie wierzchu zapiekanki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

  7. W garnku zagrzać mleko lub wodę i do tego dać serki topione. Podgrzewać i mieszać tak długo aż serki się rozpuszczą.

  8. Utworzonym sosem polać wszystkie składniki i posypać żółtym serem. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. na 200st.zapiekać tak ok.40-45min.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

justynapalus 12 marca 2011 zapiekanka rewelacyjna szybka w robieniu i przepyszna polecam wszystkim

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justynapalus 12 marca 2011 zapiekanka rewelacyjna polecam szybka w robieniu i przepyszna

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patrusia84 25 stycznia 2010 Ho Ho Ho!!! No bajka!!! Tego też spróbuję!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jankeska 19 stycznia 2010 Zupka pychotka.Znam jej smak z dziecinstwa, moj tata warszawiak czesto ja gotowal, czasami zamiast kielbasy i boczku gotowaj ja na zeberkach ....
jankeskaa

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchniahanny 19 stycznia 2010 wygląda świetnie i też tak smakuje...już robię :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń