Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z trzema serami

Dania główne

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 29.06.2008

Odsłon: 3102

Proste, szybkie - i co najważniejsze - smaczne

Składniki

  • makaron (penne lub fusili), 1 opakowanie
  • twaróg, 2 kostki
  • jajko, 2 szt.
  • mozarella, 2 kulki
  • parmezan (lub zwykły żółty ser lekko podsuszony starty na drobnej tarce), ok. 150 g
  • cząber suszony, 1 łyżeczka
  • bazylia świeża, 1 pęczek
  • sól, pieprz, do smaku
  • oliwa, 1 łyżeczka
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku (wg przepisu na opakowaniu). Twaróg rozetrzeć z jajkami i ziołami, przyprawić solą i pieprzem raczej na pikantnie. Mozarellę osączyć z zalewy, pokroić na cienkie plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Ułożyć warstwę makaronu, następnie rozsmarować cienką warstwę twarogu z ziołami, nałożyć plastry mozarelli i posypać parmezanem. Układać kolejno warstwami wg powyższej kolejności, aż do wyczerpania składników - na końcu musi być parmezan!!! Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 170 st. Zapiekać ok. 30 min. Podawać ze sałatą skropioną vinegretem balsamicznym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agulam22 07 sierpnia 2009 Muszę przyznać że ten przepis jest mistrzowski.Pyszne danie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń