Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Dania główne

Autor: dunia

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 25

Dodano: 29.08.2008

Odsłon: 11498

Szybkie i smaczne danie.

Składniki

  • 50 dag makaronu pene lub świderki (może być pełnoziarnisty)
  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 duża puszka pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ser żółty
  • sół, pieprz, zioła prowansalskie
  • łyżka oliwy
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, zahartować zimną wodą. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć na sitku. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać tuńczyka i smażyć ok. 5 minut mieszając żeby się nie przypalił. Dodać pomidory w zalewie. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać ok. łyżkę ziół prowansalskich. Pozostawić na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Do dużego garnka przełożyć makaron, wlać sos i wymieszać. Dodać trochę tartego żółtego sera i jeszcze raz wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, z wierzchu posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i zapiekać około 20 -30 minut. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń