Do góry

Dania główne Przepis na:

zapiekanka makaronowo-szpinakowa

Dania główne

Autor: SylvieQ

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 18

Dodano: 02.07.2010

Odsłon: 13399

wariacja na temat makaronu i szpinaku - zdrowa i pyszna; sądzę, że może przekonać najbardziej upartych przeciwników zielonych listków :)

Składniki

  • 300 g makaronu (użyłam kolorowego penne, z pszenicy durum)
  • szpinak mrożony ze śmietaną (kupuję szpinak w kostkach made by Lidl), 400 g
  • czosnek, 3-4 ząbki
  • cebula, pół średniej
  • pieprz cayenne, odrobina
  • Gałka muszkatołowa, większa szczypta
  • sól, pieprz do smaku
  • pomidory i papryka w płatkach
  • Papryka czerwona, połowa
  • ser typu feta (tym razem użyłam Fellady, 30%), 120 g
  • tarty parmezan lub ulubiony ser żółty
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia formy
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.

  2. W średnim garnku lub na głębokiej patelni podgrzewamy szpinak do rozmrożenia.

  3. Do rozmrożonego szpinaku dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek (przeciśnięty przez praskę lub - jeśli wolimy bardziej czosnkowe dania - pocięty w cieniutkie plasterki). Mieszamy i gotujemy chwilę.

  4. Sos szpinakowy doprawiamy solą (nie używajmy jej zbyt dużo, gdyż ser feta nadaje potrawie odpowiednio słony smak), pieprzem, gałką muszkatołową. Dorzucamy pomidory i paprykę w płatkach.

  5. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy oliwą. Układamy warstwę z połowy makaronu, warstwę sosu szpinakowego, pociętej w cieniutkie paski papryki i parmezanu, resztę makaronu, pokruszony ser feta, resztę szpinaku. Wszystko posypujemy parmezanem.

  6. Zapiekamy 20-30 minut, podajemy gorące.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SylvieQ 03 lipca 2010 nadmienię, że "al dente" to synonim makaronu niedogotowanego...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SylvieQ 03 lipca 2010 Kuchciku - podaj, proszę, właściwe określenie stopnia twardości makaronu do zapiekanek, bo nie mam pojęcia, jak w przepisie to ująć - "gotować makaron na twardo"? alogiczne to nieco ;)

Szpinak rozmrażam bezpośrednio na patelni, a zagotowuję lekko po dodaniu cebuli, której nie podsmażyłam wcześniej, bo tak wyszło tym razem. Sos jest rzadki, w sam raz, by polać nim makaron i nie jeść później wysuszonych rurek.

Piekarniki są różne - mój ma z 40 lat i lubi płatać niespodzianki. 20-30 minut trzymałam zapiekankę w piekarniku, by ser się stopił nieco, a papryka, którą dodałam surową, zmiękła. Myślałam o tym, by wcześniej nią się zająć, ale jednak spróbowałam najpierw tego sposobu i wszystko wyszło ok :)

Dziękuję za życzliwe, mam nadzieję, rady, uwzględnię je, przygotowując kolejną zapiekankę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 03 lipca 2010 Makaron ugotowany al dente i zapieczony przez 30 min? A po co? Makaron powinien być niedogotowany (bardziej, niż al dente, a szpinak rozmrożony gotowania nie wymaga, tylko podgrzania. Należy jednak pamiętać, że niedogotowany makaro wchłonie jeszcze trochę wody z naszego sosu i trzeba do zrekompensować (zrobić rzadszy sos).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SylvieQ 02 lipca 2010 Głupia jest nazwa produktu - na stoiskach z przyprawami lub na allegro można kupić suszone na słońcu paprykę czy pomidory, bez tłuszczu. Wygląda to jak kolorowe wiórki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SylvieQ 02 lipca 2010 Myślę, że głupia jest nazwa produktu :D Opisywałam, co wrzucałam do zapiekanki, a dodałam właśnie "paprykę słodką - płatki", zakupioną na stoisku z przyprawami podczas jakiegoś jarmarku, i "pomidory płatki" nabyte na allegro. Rzeczywiście, wyglądają jak płatki, ale wg sprzedających są to warzywa suszone na słońcu, bez tłuszczu. Dodane do jajecznicy, zupy, zapiekanki - lekko pęcznieją, używam ich także do kanapek i sałatek wszelkiego rodzaju :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

apple 02 lipca 2010 Zapowiada się pysznie! Ale mam (może głupie) pytanie: co to są pomidory i papryka w płatkach???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mar10iola 02 lipca 2010 super przepis, ja bardzo lubię szpinak, dlatego mnie sie bardzo podoba :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń