Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka zapiekanka z tego co miałam pod ręką.
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 87
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1697
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 31
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1584
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 87
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1697
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 31
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1584
Składniki
Makaron ugotować al dente.
Kurczaka pokroić, posypać przyprawą i usmażyć na oliwie. Przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu poddusić warzywa. Następnie kurczaka wymieszać z warzywami i dodać sos pomidorowy. Wszystko razem poddusić.
W osobnym garnku poddusić szpinak i odparować z nadmiaru wody.
Zrobić sos beszamelowy: rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę. Kiedy straci smak surowizny, dodać mleko. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodać szpinak.
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Na dno wyłożyć połowę makaronu, następnie kurczaka z warzywami i resztę makaronu. Polać wszystko sosem szpinakowym. Zapiekać ok 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po tym czasie położyć na wierzch plastry sera i zapiekać jeszcze 10 min.