Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieco pikantna zapiekanka z kurczakiem i żółtym serem. Dobra na obiad jak i na kolację. Prosta w przygotowaniu
Smak wiosny!
Odsłon: 683
Polecam.
Odsłon: 253
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 660
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 38
Smak wiosny!
Odsłon: 683
Polecam.
Odsłon: 253
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 660
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 38
Składniki
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Do naczynia żaroodpornego wlewamy pomidory z puszki, dodajemy czosnek, i cebulę pokrojoną w kostkę, a także 2 łyżeczki przyprawy TACO.
Kurczaka pieczemy w sosie ok. 2 godziny w temperaturze 180 C. Kiedy kurczak jest upieczony rozrywamy mięso na kawałki za pomocą dwóch widelców. Dodajemy kawałki marynowanej papryczki i mieszamy z mięsem.
Następnie na dnie żaroodpornego naczynia wlewamy pół szklanki sosu pomiorowego. Na każdej tortilli układamy porcję mięsa z kurczaka, smarujemy odrobiną sosu pomidorowego i zawijamy w rulonik.
Wszystkie tak przygotowane tortille układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy pozostałym sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem.
Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy ok. 20 minut, lub do chwili, aż ser się stopi.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i dekorujemy kleksem ze śmietany.