Do góry

Dania główne Przepis na:

zapiekanka na młodych ziemniaczkach..:)

Dania główne

Autor: murzynek26

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 8

Dodano: 02.07.2009

Odsłon: 6647

yymmm pyszny obiadek...:)

Składniki

  • młode ziemniaczki, ok 7 szt (zależy ile kto zmieści)
  • mięso mielone (drobiowe lub wieprzowe-jakie kto woli), 400g
  • pieczarki, 500g
  • cebula-najlepiej czerwona, 1 szt lub 1/2 większej
  • marchewka, 1 szt - taka większa
  • seler-korzeń, 1/2 szt
  • papryka, 1/2 szt (kolor dowolny:)
  • żółty ser starty, 1 szkl.
  • młoda cebulka z zielonym szczypiorem, 2 szt
  • śmietana kwaśna, 3 łyżki
  • ketchup, 1 łyżka
  • kostka rosołowa-drobiowa, 1 szt
  • sól, pieprz, łyżeczka kminku, łyżeczka tymianku
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. wysmaruj masłem lub margaryną naczynie żaroodporne do piekarnika, włącz piekarnik na 200st.

  2. umyj dokładnie ziemniaczki, nie obieraj! pokrój na ćwiartki, ułóż w naczyniu skórkami do dna, skrop ziemniaczki olejem lub ułóż w kilku miejscach na ziemniaczkach masło, osól, popieprz, posyp tymiankiem i kminkiem i włóż do piekarnika na ok 30-40min (do momentu aż ziemniaczki będą pół-miękkie ale za to ślicznie zrumienione)

  3. w tym czasie, na patelni rozgrzej odrobinkę tłuszczu i wrzuć mięso, dodaj kostkę rosołową drobiową (taką suchą, nie rozpuszczoną) chwilę podsmaż i dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę, smaż do momentu aż mięsko śię zarumieni, przełóż mięso do innego naczynia

  4. na tą samą patelnię wrzuć pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę i seler, w razie konieczności dodaj trochu masła, często mieszaj, smaż do miękkości, przełóż do mięska

  5. następnie, podsmaż pokrojone w większe kawałki pieczarki, w razie konieczności dodaj trochę masła, odrobinę posól i popieprz, dorzuć do mięska z warzywami, pokrój paprykę w kostkę i taką surową dorzuć do mięsa

  6. rozmieszaj śmietanę z ketchupem, zetrzyj ser na grubej tarce, zmieszaj razem ze śmietaną, wyciągnij ziemniaczki z piekarnika jak już będą gotowe, wyłóż na ziemniaczki mięso z warzywami, mięso posyp pokrojoną młodą cebulką, na to rozsmaruj śmietanę z serem, i do piekarnika, do momentu aż ser się rozpuści...

  7. SMACZNEGO!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

murzynek26 03 lipca 2009 no właśnie nie jest takie pracochłonne na jakie wygląda! daję słowo!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Panek 03 lipca 2009 Chętnie bym coś takiego zjadł, tylko pewnie piekielnie pracochłonne...
Może ktoś mi zrobi?? :P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

murzynek26 02 lipca 2009 zapomniałam....... kostkę drobiową (taką suchą, nie rozpuszczoną) dodaj do mięska kiedy będziesz je smażyć!!!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń