Do góry

Przekąski Przepis na:

ZAPIEKANKA POD SKORUPKĄ

Przepis dnia 2009-08-26
Przekąski

Autor: andzela2309

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 663

Dodano: 23.08.2009

Odsłon: 12640

TANIA I PROSTA W PRZYGOTOWANIU

Składniki

  • 20 DAG WĘDZONEGO BOCZKU
  • 50 DAG WŁOSKIEJ LUB PEKIŃSKIEJ KAPUSTY
  • 1 JAJKO,2 ŁYŻKI MASŁA
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • OKOŁO 5 DAG STARTEGO SERA ŻÓŁTEGO
  • gałka muszkatułowa
  • 2-3 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ,SÓL,PIEPRZ
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. KAPUSTĘ UMYC I POKROIĆ NA ĆWIARTKI,UGOTOWAC W OSOLONYM WRZĄTKU,ODCEDZIĆ I POKROIĆ NA MNIEJSZE KAWAŁKI.

  2. POKROIĆ BOCZEK W NIEWIELKĄ KOSTKĘ PODSMAŻYĆ.KAPUSTĘ WYMIESZAĆ Z BOCZKIEM.

  3. Z MASŁAORAZ MĄKI PRZYGOTOWAĆ JASNĄ ZASMAŻKĘ,ROZPROWADZIĆ JĄ ZE ŚMIETANĄ,ZAGOTOWAĆ,DOPRAWIĆ DO SMAKU WEDLE UZNANIA:SOLĄ,PIEPRZEM,GAŁKĄ MUSZKATUŁOWĄ,DODAĆ JAJKO I WYMIESZAĆ.

  4. POSYPAĆ STARTYM ŻÓŁTYM SEREM ORAZ BUŁKĄ TARTĄ,WSTAWIĆ DO ROZGRZANEGO PIEKARNIKA,ZAPIEKAĆ PRZEZ OKOŁO 15 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amidalla 13 kwietnia 2010 Szukałam w tagach przepisów, w których jest kapusta pekińska, ale nie w sałatkach, bo to juz nudne. I znalazłam ten przepis:) Super! Dzisiaj zrobię zapiekankę i mam nadzieję, że będzie pycha:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

andzela2309 26 sierpnia 2009 Ja zawsze ją robię tą zapiekankę gdy zostajk mi kapusta włoska gdy robię gołąbki z tejj kapusty.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 26 sierpnia 2009 ciekawy pomysł z tą kapustą do zapiekanki, muszę koniecznie wypróbować:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń