Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ryżowa

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 25.02.2009

Odsłon: 19282

Smaczne i zdrowe danie, zasmakuje szczególne Tym, którzy lubują się w zapiekankach z serem, z pewnością zapamiętacie ten przepis:)

Składniki

  • 2 szklanki ryżu
  • 20 dag salami w plasterkach
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duży por
  • 4 jajka
  • 10 dag ostrego sera żółtego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 pęczka posiekanej natki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody, osączyć na sicie i przełożyć do miski. Paprykę i pora oczyścić, pokroić w spora kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa, podsmażyć 3 minuty. Lekko przestudzić. Salami pokroić w paski. Do ryżu dodać warzywa oraz salami. Ser zetrzeć na tarce i razem z jajkami, bułką tartą, natką, oregano, papryką dodać do ryżu. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, nałożyć ryżowo-warzywną masę. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sonax 05 listopada 2010 Zrobiłem niedawno, bardzo smaczna, smakuje nawet odgrzewana. Zalecam nie rozgotowywać bardzo ryżu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń