Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekanka ryżowa

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20672

Dodano: 27.03.2008

Odsłon: 10799

Porcja - 240 kcal

Składniki

  • po 2 szklanki ryżu i mleka
  • 3/4 kg jabłek
  • cukier waniliowy
  • 2 laski cynamonu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka soli
  • po 2 łyżki cukru i masła
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać mleko i dwie szklanki wody, wsypać łyżeczkę soli, zagotować. Ryż opłukać w zimnej wodzie, osączyć, wsypać do garnka z gotującą się wodą i mlekiem. Dodać łyżkę masła, gotować kilka minut. Garnek wstawić do większego garnka z wodą i gotować, dopóki ryż nie będzie sypki. Ryż wyjąć z garnka i odstawić, aby lekko ostygł. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Posypać cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę plastrów jabłek i drugą warstwę ryżu. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i zapiekać około 20 minut. Ozdobić plastrami jabłek i cynamonem. Danie można podawać na ciepło, np. z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub rozmrożonymi truskawkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń