Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ryżowa z boczkiem

Dania główne

Autor: Armidia

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 321

Dodano: 18.02.2008

Odsłon: 1051

Ryżowa zapiekanka na ciepłą kolację w długi zimowy wieczór.

Składniki

  • Ryż biały - 1 torebka np. Britta
  • Boczek wędzony - 20 - 25 dkg
  • Mała puszka groszku (np. Bonduelle)
  • Mała puszka kukurydzy (np. Bonduelle)
  • Papryka konserwowa - 2 -3 kawałki
  • mała cebula
  • Ser żółty do posypania
  • łyżka masła
  • Sól, pieprz, papryka mielona ostra i łagodna
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Pokrojone na ćwiartki pieczarki i posiekaną cebulę podsmażyć na łyżce masła. Wędzony boczek i paprykę konserwową pokroić w kostkę, groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystko wymieszać z ugotowanym ryżem, przyprawić solą, pieprzem, ostrą i łagodną papryką – powinno być raczej pikantne. Wysmarowane masłem naczynie żaroodporne wypełnić masą ryżową, posypać startym żółtym serem, wstawić na 10 minut do piekarnika, albo do kuchenki mikrofalowej. Zapiekać dopóki ser się nie rozpuści. Na talerzu udekorować ketchupem, można posypać posiekanym szczypiorkiem jeśli ktoś lubi. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń