Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ryżowa z kiełbasa i warzywami

Dania główne

Autor: krysienka_86

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 115

Dodano: 15.12.2008

Odsłon: 2932

Proste i dość szybkie danie, koszt takiego dania to mniej więcej 10 zł Polecam!

Składniki

  • ryż, 200g
  • kiełbasa lub perś z kurczaka(można też obdwa składniki), 400g
  • 2 papryki
  • pomidory w puszcze lub świeżych, 300g
  • cebula, średnia
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • wywaru(może być z kostki), 250ml
  • śmietany lub jogurtu naturalnego, 125ml
  • ser żółty (tarty), 100g
  • oliwa, 50ml
  • mielona papryka, pół łyżeczki
  • przyprawy
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż wrzucam do posolonego wrzątku, goujemy 5 min. i odcedzamy. Kiełbase (pierś) kroimy w półplasterki , papryke w paski, pomidory w kostkę, cebule i czosnek siekamy. na 3-łyżeczkach oliwy podsmażamy: cebule,następnie papryke, na końcu dodajemy kiełbase,czosnek i przyprawy. Żaroodporne naczynie smarujemy resztą oliwy. Ryż mieszamy z częścią wywaru, warzywami, kiełbasą oraz mielona papryką. Wkładamy do naczynia. Śmietanę,jajko , żółty ser i reszte wywaru roztrzepujemy, zalewamy ryż w nacznyniu. Zapiekamy pół godziny w temp.170-180C W trakcie kontrolujemy temp. żeby potrawa się nie przypaliła.. Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń