Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś ciepłego, smacznego, z moimi ulubionymi porami i marchewką. Warzywny dodatek do mięsa lub samodzielne, lekkie danie, które można podać z ulubionym sosem.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 97
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 208
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 97
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 208
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Pora pokroić w półplasterki. Marchew i ser utrzeć na tarce o grubych oczkach. W miseczce wymieszać żółtka, słodką śmietankę, kwaśną śmietanę, przyprawy. Z tych składników ma powstać jednolita płynna masa. Pora, utartą marchewkę i 3 łyżki utartego żółtego sera wymieszać ze sobą, dodać masę śmietanową, ponownie wszystko razem wymieszać. Masę włożyć do formy (u mnie forma na babkę), posypać pozostałym serem żółtym, zapiekać 50 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Uwaga: Przez ostatnie 15 minut zapiekankę dopiekałam w temperaturze 170 stopni. Uwaga: Jak widać na zdjęciach część masy zapiekałam w małych silikonowych foremkach, a część w małej formie na babkę.
Smacznego.