Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka warzywna

Dania główne

Autor: fRESSKA

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 1718

Dodano: 26.01.2008

Odsłon: 25167

Pyszna i pozywna zapiekanka

Składniki

  • ziemniaki, 600 g
  • mrożone lub swieze brokuły, 400 g
  • pomidory, 300 g
  • cebula, 2 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • czarne oliwki, 8 szt.
  • suszone oregano i tymianek
  • oliwa z oliwek, 3 łyżeczki
  • odtłuszczony jogurt, 300 g
  • jajka, 2 szt.
  • starty ser ementaler, 50 g
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, umyj i gotuj ok. 20 minut -p po ugotowaniu powinny być lekko twarde. Odparuj ziemniaki i pokrój w plasterki. brokuły wrzuć do gotującej się, osolonej wody na kilka minut. Pomidory sparz wrządkiem, następnie włóz na chwilę do zimnej wody i obierz. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienki krązki, czosnek drobno posiekaj. Wyjmij pestki z oliwek, posiekaj np na 8 lub 4 części. Pomidory, cebulę, czosnek i oliwki wymieszaj z oregano i tymiankiem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Płaską formę do zapiekanek wysmaruj oliwą. Równomiernie wyłóż plasterki ziemniaków i brokuły, warzywa powinny przykryć dno naczynia. Jogurt roztrzep z jajkami, dopraw solą i pieprzem, następnie połową polej ziemniaki i brokuły. Resztę wymieszaj z warzywami i włóż do formy. Udekoruj startym serem i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń