Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywna zapiekanka - świetny dodatek do mięsa z gilla.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36081
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 186
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 323
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 401
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36081
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 186
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 323
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 401
Składniki
Cukinię i bakłażana obieramy ze skórki, choć ja bakłażana obieram obieraczką opuszczając co drugi pasek. Bakłażan jest wówczas w prążki i fajnie wygląda. Cebulę kroimy w półplasterki a czosnek w kostkę. Cukinie i bakłażana układamy na przemian warstwami w naczyniu żaroodpornym, w którym na spodzie jest już oliwa z oliwek. Warstwy warzyw posypujemy solą i pieprzem. Przed ostatnią warstwą cukinii dajemy cebulę i czosnek. Gdy wszystkie warzywa są już ułożone, całość posypujemy bazylią, czerwoną papryką i lekko skrapiamy oliwą.
Sos robimy bardzo prosto, czyli wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Sosem polewamy warzywa. Naczynie z zapiekanką władamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut.
Gotową zapiekankę można podawać do mięs z grilla lub zjeść samą jako lekkie dietetyczne danie. Smacznego.