Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia jest mało popularnym warzywen na polskich stołach. Jeżeli już się ją podaje to w formie słodkiej zupy na mleku. Danie, które proponuję jest proste do wykonania. Gdy nie ma się za wiele czasu farsz można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Warto też wiedzieć, że dynia zawiera witaminy z B1, B2, PP, E i C. Bogata jest też w błonnik, żelazo, fosfor, magnez, karoten a także selen, cynk, miedź i mangan.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Zagnieść wszystkie składniki cista i wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne, lekko tłustawe i odchodzić od rąk. Gdy nie chce się skleić to dodać odrobinę oliwy. Dobrze jest ciasto po wyłożeniu na blachę ponakłuwać widelcem i podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku w 200Ä�ż�C. Ponieważ zazwyczaj po nałożeniu na surowe cisto mokrego farszu po upieczeniu od spodu ciasto jest upieczone, a pod farszem surowe.
Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i udusić. Jak zmięknie odparować na małym ogniu, tak aby powstało gęste puree dyniowe. Cebulę zeszklić na oliwie z oliwek, dodać jeden zmiażdżony ząbek czosnku i jeszcze chwilę razem podsmażyć. Do cebuli dodać pokrojone w plasterki lub starte na dużych oczkach pieczarki i razem poddusić. Odparować na małym ogniu i zmieszać z dyniowym puree. Dodać wszystkie przyprawy, pozostałe, przeciśnięte ząbki czosnku i pół kostki sera feta. Wyłożyć farsz na spód ciasta. Na wierzch poukładać plasterki pomidora i pokruszone pół kostki sera feta. Piec w piekarniku ok. 20 minut w 200Ä�ż�C. Smacznego!!!