Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z kaszy perłowej i porów

Dania główne

Autor: vdj83

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 26

Dodano: 27.05.2009

Odsłon: 3194

Najlepiej podawać z sałatką warzywną jako danie główne

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzać połowę oleju, wsypać kaszę i ogrzewać mieszając, aż ziarna staną się szkliste i zaczną podskakiwać na patelni. Przełożyć do rondla, zalać 2,5 szklanki wody, posolić i gotować mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę.

  2. Następnie przykryć i wstawić do piekarnika 120°C, aby doszła. Wymieszać z osączoną, przepłukaną fasolą. Umyć pory, pokroić na kawałki ok.5 cm. Udusić na pozostałym oleju. Stopić masło, oprószyć mąką, mieszając lekko zrumienić, rozprowadzić mlekiem

  3. Powstały sos przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na spodzie nasmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej rozsmarować połowę kaszy. Na niej ułożyć pory wymieszane z osączoną fasolą, polać niewielką ilością sosu. Przykryć resztą kaszy. Zalać pozostałym sosem. Posypać natką. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać, aż na wierzchu powstanie rumiana skorupka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń