Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z kielbasami i porem

Dania główne

Autor: mateuszek

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 24

Dodano: 04.06.2009

Odsłon: 726

Cieszy rowniez oko

Składniki

  • pora, 1000g
  • wywar z miesa, 3/8 l
  • stąk czerwonej papryki, 1
  • swieze kielbaski do smazenia(ok 150g kazda), 4
  • maslo, 50g
  • mąka, 2łyzki
  • pikantna gouda, 150g
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowac pory,unyc i pokroic na skos na 2-3centymetrowe kawalki.Kawalki pora wsypac na sitko,splukac zimną wodą i odstawic do odsączenia.Umyc paprykę,wykroic szypulkę i paski,miązsz pokroic w drobną kostke.Warzywa gotowac ok 8 minut w wywarze z miesa,odcedzic,wywar odstawic w osobnym naczyniu.Kielbaski wlozyc do miski zalac wrzącą wodą,odczekac 5-8 minut,nastepnie wyjąc.Kielbaski nastepnie polozyc na bibule kuchennej i dokladnie wytrzec.Pokroic na skos w niezbyt grube plastry.W malym garnku roztopic maslo,wsypac mąke,przysmazyc.Zalac wywarem z warzyw,ugotowac gesty sos.Utrzec ser i wsypac do sosu,nie dopuscic do zagotowania.Forme do zapiekanek wylozyc jedną warstwą pora,posypac polową papryki i zalac polową sosu.Reszte pora i kawalki kielbasy ulozyc dachowkowo na wierzchu.Zalac resztą sosu,dokladnie rozprowadzic na calej powierzchni zapiekanki.Piec okolo 20 min.w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 200 stopni,nastepnie zapiekac bez pokrywki jeszcze okolo 10 minut w temperaturze 225 stopni.Podawac z chrupiącym chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń