Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie doskonałe na obiad lub kolację, pożywne i zdrowe. Jeśli użyjemy makaronu pełnoziarnistego będzie bogate w węglowodany i nasyci Nas na długo. Z kolei brokuły zawierają mnóstwo witaminy C, więcej niż pomarańcza! Znajdują się w nich również wapń, potas, żelazo oraz mnóstwo błonnika. Wspomagają odporność, więc warto po nie częściej sięgać zwłaszcza w ten jesienny czas.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 117
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1302
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1064
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 90
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 65
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 117
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1302
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1064
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 90
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 65
Składniki
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką i podsmażamy na łyżce oliwy. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut, osączamy na sicie. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron, kurczaka i brokuł. Całość zalewamy sosem i posypujemy parmezanem. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.
Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie sosu: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy podgrzewając rondelek na małym ogniu. Gdy mąka z masłem się połączy wlewamy mleko cały czas mieszając. Powinien powstać gładki sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pół łyżeczki gałki. Sos cały czas mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje.