Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z kurczakiem i brokułami

Dania główne

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 3018

Dodano: 27.10.2011

Odsłon: 48424

Danie doskonałe na obiad lub kolację, pożywne i zdrowe. Jeśli użyjemy makaronu pełnoziarnistego będzie bogate w węglowodany i nasyci Nas na długo. Z kolei brokuły zawierają mnóstwo witaminy C, więcej niż pomarańcza! Znajdują się w nich również wapń, potas, żelazo oraz mnóstwo błonnika. Wspomagają odporność, więc warto po nie częściej sięgać zwłaszcza w ten jesienny czas.

Składniki

  • 250g makaronu (dowolnego, np. kokardki, penne) u mnie pełnoziarnisty
  • pół brokuła
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • sos beszamelowy
  • parmezan tarty
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką i podsmażamy na łyżce oliwy. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut, osączamy na sicie. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron, kurczaka i brokuł. Całość zalewamy sosem i posypujemy parmezanem. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.

  2. Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

  3. Wykonanie sosu: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy podgrzewając rondelek na małym ogniu. Gdy mąka z masłem się połączy wlewamy mleko cały czas mieszając. Powinien powstać gładki sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pół łyżeczki gałki. Sos cały czas mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Altviool 09 maja 2012 to jest moja ulubiona zapiekanka,robiłam ją z Twojego przepisu, jak również z moimi wariacjami wielokrotnie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 12 lutego 2012 Do zapiekania można użyć i mozzarelli i żółtego sera. Pozdrawiam!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolina15 11 lutego 2012 a zamiast parmezanu można użyć mozarelli czy lepiej juz zwyklego żółtego sera?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocie 06 listopada 2011 Fajnie, że podajesz przepis na sos beszamelowy, a nie sos beszamelowy z torebki czy inny kupny. Brawo. I że masło a nie margaryna. Margaryny w ogóle nie powinno się używać.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magda_lena 02 listopada 2011 Przepis wypróbowałam - zapiekanka jest pyszna! łatwo się ją przyrządza no i najważniejsze, że smakuje na prawdę świetnie.
Ps; proponowana porcja wystarczy w zupełności na dwie osoby... :)
Ps1: chętnie wypróbuje inne twoje przepisy, no wyglądają smakowicie. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 28 października 2011 Uwielbiam takie zapiekanki - pyszne, sycące i dekoracyjne

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń