Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z makrelą

Dania główne

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1896

Dodano: 22.03.2009

Odsłon: 1138

Makrela w innym wydaniu:)

Składniki

  • 6 dość dużych ziemniaków (ugotowanych)
  • 2 filety z makreli wędzonej na zimno
  • 1 duża cebula
  • 400ml śmietany 18%
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki (korzeń)
  • 1 seler
  • 1 mały por
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • starty ser żółty (ilość wg uznania)
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 4 ugotowane już ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

  2. Pokrojone warzywa - cebula, por, marchew, pietruszka i seler - wrzucamy na patelnie z masłem i dusimy aż do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojony czosnek. Zaleca się pokrojenie marchewki, pietruszki i selera w słupki. Doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy na wyłożoną już warstwę ziemniaków. Na warzywa rozkładamy pokrojoną w małe kawałki makrelę. Tutaj cenna uwaga. W oryginalnym przepisie jest makrela wędzona na zimno, ponieważ jej mięso jest bardziej zwarte niż w pospolicie wędzonej makreli na ciepło. Jeżeli jednak nie będziemy mieli dostępu do takowej, pozostaje nam tylko ta wędzona na ciepło.

  3. Po wyłożeniu warstwy makreli, kładziemy kolejną warstwę z pozostałych 2 ziemniaków. Posypujemy startym serem.

  4. Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy nią całość zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Gdy powierzchnia będzie rumiana, zapiekanka jest gotowa do wyciągnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń