Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z mięsa miel. i kapusty

Dania główne

Autor: kotek78

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 384

Dodano: 19.07.2009

Odsłon: 7271

Łatwe do przyrządzenia

Składniki

  • główka kapusty, 1 szt.
  • mięso mielone, 0,5 kg.
  • kiełbase (śląską lub tp.) pokrojoną w kostkę, 0,5 kg.
  • jajka, 3 szt.
  • cebula pokroić w kostkę, 1 szt.
  • namoczona bułka, 1szt.
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka bazylii
  • gałka muszkat.mielona, 0,5 łyżeczki
  • żółty ser do posypania
  • rosół może być z kostki rosoł., 1 szkl.
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapuste sparzyć jak na gołąbki.

  2. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem,wyłożyć dno naczynia paroma liśćmi kapusty.

  3. FARSZ :

  4. Pokrojoną w kostę cebulę zeszklić na tłuszczu.

  5. Wyłożyć do miski mięso miel.,pokrojoną kiełbase,namoczoną i odciśnietą z wody bułke,wbić jajka,dodać zeszkloną cebulę i doprawić przyprawami: solą,bazylią,gałką muszkat.

  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i podzielić na 2 porcje.

  7. Do wyłożonego kapustą naczynia dać jedną porcję farszu mięsnego na to nałożyc parę liśći kapusty i wyłożyć resztę farszu. Przykryć paroma liśćmi kapusty,wlać do tego szkl.rosołu i posypać serem żółtym.

  8. Pieć 2 godz.w temp. 180 stop.

  9. Zapiekankę można podać z ziemniakami które polewamy sosem powstałym w trakcie pieczenia tej zapiekanki lub z białym pieczywem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń