Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z mięsem

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 15.04.2009

Odsłon: 21733

Smaczna zapiekanka, doskonała na rodzinny obiad, bądź spotkanie z przyjaciółmi. Łatwa w przygotowaniu, prezentuje się pięknie na talerzu.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyć, gotować w mundurkach ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i obrać, pokroić w grube plastry. Marchewkę i por obrać, opłukać pod bieżącą wodą, gotować w lekko osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić. Marchewkę pokroić w plastry. Por rozłożyć na pojedyncze liście. Na sos rozgrzać na patelni masło, wsypać mąkę, energicznie mieszać. Dolać bulion i mleko, mieszając, chwilę gotować.

  2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę sera wsypać do sosu, dobrze wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na gorącym oleju. Dodać mięso, podlać łyżką wody, smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Dno żaroodpornego naczynia posmarować masłem, ułożyć na nim pokrojone w plastry ziemniaki. Na nich pokrojone w krążki marchewki oraz liście pora. Polać kilkoma łyżkami sosu. Na wierzchu ułożyć warstwę usmażonego mielonego mięsa. Całość polać sosem i posypać resztą żółtego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Zapiekać około 30 minut. Danie podawać od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ania21K 06 czerwca 2009 zrobiłam zapiekankę właśnie na obiad mleka dawałam na oko by sos był nie za gęsty nie za rzadki ale wyszło bardzo fajne:D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grzegorz557 22 kwietnia 2009 przepis dobry za wyjątkiem ilości mleka, moim zdaniem powinno być 1/4 litra zamiast 3/4 litra, inaczej cała zapiekanka się rozpływa...
;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń