Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekanka z oliwkami

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 28.03.2008

Odsłon: 1798

Pomysł na obiad.

Składniki

  • 80 dag mielonego mięsa
  • natka
  • 2 jaja
  • oliwa
  • 4 parówki
  • cebula
  • sól, pieprz
  • 1 bułka
  • 10 oliwek z papryką
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę i natkę drobno posiekać. Bułkę odcisnąć z wody, połączyć z mięsem, jajami, cebulą i natką. Doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Folię aluminiową posmarować oliwą, ułożyć na niej pierwszą warstwę mięsa. W masę mięsną wcisnąć dwie obrane ze skórek parówki i pięć oliwek. Nakryć kolejną warstwą farszu i powtórzyć czynność z parówkami i oliwkami. Nakryć ostatnią warstwą mięsa. Zwilżonymi rękoma dokładnie zamknąć brzegi zapiekanki, całość wygładzić. Szczelnie owinąć folią. Piec 75 min w temp. 200°C. 10 min przed końcem rozwinąć folię, aby wierzch pieczeni lekko się przyrumienił.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń