Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z risotto, tuńczykiem i pomidorami :D

Dania główne

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1326

Dodano: 28.01.2009

Odsłon: 12350

Spróbuj, to smaczne i łatwe ;)

Składniki

  • ryż do risotto 1-1,5 szklanki
  • 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • bulion z kurczaka (może byc z kostki)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (odsączyć)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 nieduża cukinia
  • parmezan, bazylia suszona, czarny świeżo mielony pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W rondlu z grubym dnem podsmażyć pokrojoną w małe kawałki cebulę i posiekany czosnek. Wrzucić na to ryż, zamieszać, smażyć przez 1-2 minuty, dodać szklankę bulionu, poddusić ryż przez 4-5 minut (w razie czego dolać jeszcze bulionu, gdyby ryż szybko wchłonął poprzednia porcję). Ryż przełożyc do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać, dodać odsączonego tuńczyka, pomidory, pokrojoną w małe kawałki cukinię (ze skórką), parmezan (ja dałam 1/2 torebki, czyli jakieś 20g), bazylię. Wymieszać wszystko. Ryż ma być wigotny - ewentualnie dolać jeszcze bulionu przed zapiekaniem. Zapiec całość pod przykryciem przez ok. 20-25 minut (aż ryż będzie taki jak lubisz) w temperaturze 180 st.C (160 st.C w piekarniku z termoobiegiem). Przed podaniem posypać swieżym pieprzem i ewentualnie parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

juzef007 04 lutego 2009 uwielbiam takie potrawy:) tylko czy nie mógłby być zwykły ryż?? w każdym bądź razie spróbuje bo to wszystko brzmi apetycznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 29 stycznia 2009 Justynanatalia : zrobiłam tym razem zapiekankę, ponieważ zostało mi podstawowe risotto z poprzedniego dnia.. Stąd pomysł z zapiekaniem ;) Oczywiście można ( a nawet lepiej ;) zrobić jak piszesz.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justynanatalia 28 stycznia 2009 Dlaczego zapiekasz ryż przed podaniem??? Nie wystarczy, aby tylko wchłoną dodatki na patelni???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń