Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z surowych ziemniaków i mielonego mięsa

Dania główne

Autor: purchawencjos

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 817

Dodano: 23.04.2010

Odsłon: 15611

Zapiekanki same w sobie sa zaletą :) a te z ziemniaków szczególnie :)

Składniki

  • ziemniaki średniej wielkości, 6
  • mięso mielone wieprzow-wołowe, 400 g
  • pory większe, 2
  • brokuł mrożony, paczka
  • koperek, pęczek
  • śmietana 30 %, 30 ml
  • ser żółty - najlepeij gouda, 350 g
  • sól, biały pieprz, do smaku
  • jajko, 1
  • czosnek, 2 ząbki
  • bulion warzywny, 3/4 szklanki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy płuczemy i kroimy w cienkie plastry ok. 2-3 mm.. Ja używam do tego szatkownicy, Moja siostra użyła obieraczki  plastry wyszły idealnej grubości Mięso przesmażamy z dodatkiem soli, i czosnku przeciśniętego przez praskę. Pory kroimy w grubsze plastry. Brokuł blanszujemy w osolonej wodzie. Zalewa: bulion, śmietanę, jajko, ser stary na grubych oczkach, sól, pieprz i posiekany koperek miksujemy. Naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem. Na dno układamy plastry ziemniaków, lekko solimy, następnie plastry pora, następnie mięso, na wierzch brokuł. Całość zalać przygotowana wcześniej mieszanką. Zawartość naczynia żaroodpornego powinna być rzadkiej konsystencji. Wierzch posypać starym serem. Naczynie przykryć i piec ok. 40 minut. Jeśli pieczesz bez przykrywki, oczywiście czas pieczenia może się wydłużyć. Zapiekankę polecam z kefirem 

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 29 października 2013 Ta zapiekanka jest znakomita! Była pyszna pierwszego dnia i chyba jeszcze lepsza na drugi dzień, odsmażona na patelni. Proste i pyszne!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub26 21 kwietnia 2013 zostawiam "kciuka"i zabieram do swojej książki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zawiela 23 kwietnia 2010 Mniam mniam,już mi pasuje.Następne danie do zrobienia w weekend.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń